Een zwarte, zware, dag - Reisverslag uit Tours, Frankrijk van Riet & Herman Stout - van de Made - WaarBenJij.nu Een zwarte, zware, dag - Reisverslag uit Tours, Frankrijk van Riet & Herman Stout - van de Made - WaarBenJij.nu

Een zwarte, zware, dag

Door: Riet Stout

Blijf op de hoogte en volg Riet & Herman

10 Mei 2011 | Frankrijk, Tours

Een paar dagen was er geen internet mogelijkheid daarom nu vanuit Tours een verslag van enkele, zeer bijzondere, dagen
6 mei
St. Genevieve - Epône
62.69 km, 3.53 uur, 16.09 uur
Na een heerlijk ontbijt in de serre ging ik de gastvrouw betalen. Zij had voor ons ook een stempel, als we wilden, dus zocht ik in de stuurtas de pelgrimspaspoorten. Maar kon ze niet vinden. Het benam de adem, waar zijn ze, waar zijn ze gebleven! Niet bij onze spullen. Ik denken, waar heb ik ze voor het laatst gehad? Dat was in Compiegne, bij de kerk van Saint Jaques, bij de bisschop die zelf de stempel kwam brengen voor de secretaresse. Daarna ben ik terug naar de fietsen gegaan en is Herman even de kerk van binnen gaan bekijken. Ondertussen heb ik foto’s gemaakt. Toen Herman terugkwam zijn we een terrasje gaan zoeken en Aafje gaan bellen omdat ze jarig is. Ze moeten daar verloren zijn, wat nu???
We stappen maar op de fiets en ik ben in mineur. Tot overmaat moeten we meteen een lange zeer steile helling op van 10%. Herman bleef fietsen maar ik moest afstappen. Zwoegend en zeulend aan de fiets ging ik verder op het voetpad. Daar zag ik een steen(tje) en dat raapte ik om, als we ooit zover komen, te leggen op de grote berg in Spanje bij ‘le croix de fer’. Waar de pelgrims hun lasten af kunnen leggen... dus ook de mijne. Herman stond boven te praten met Dick en Joke uit Maassluis, zoals ze zich voorstelden. Doodmoe plofte ik naast hen op het bankje. Na de nodige vragen waar kom je vandaan en hoe gaat het tot dusver kwam ik met mijn grote last: “ Wij zijn onze pelgrims paspoorten kwijt” . Het was even stil en toen zei Joke, heel verdrietig: “Wij ook!”. Zij miste ze, ook in Genevieve, deze morgen haar paspoorten. Hoe vindt je zoiets? Toeval? Afijn zij belde naar Utrecht en daar kreeg ze te horen dat in Chartres of in St. Jean Pied de Port je nieuwe kunt kopen. Enigszins opgelucht gingen we weer op pad en wensten veel elkaar sterkte toe. Toevallig hadden zij ook hetzelfde adres in Epone gereserveerd dan wij dus we hebben daar samen gegeten in de Chambre d’ Hôte bij madame Denise. De andere dag, zaterdag, op naar Chartres waar wij van een rustdag gaan genieten. Misschien kunnen we er een pelgrims paspoort kopen, alhoewel, het is wel zondag. We hebben een kamer in Luisant net buiten Chartres.
Ik probeer maar te slapen. . . .

• 10 Mei 2011 - 20:45

Marianne Gribling:

Dag Riet en Herman,
    Tjee, wat sneu. En daar fiets je je dan een ongeluk voor! Hopelijk hebben jullie nieuwe paspoorten kunnen bemachtigen.
    Wat goed van jou om toch nog aan die steen te denken om hem op de berg neer te kunnen leggen. Wel met jullie namen erop, neem ik aan.
    Ik wens jullie heel veel sterke met die steile hellingen!
    Succes en...hou de moed erin!
    Liefs,
    Marianne G

• 13 Mei 2011 - 20:06

Jan En Grietje:

Hallo

Wij weten jullie zijn kanjerds, het komt goed .xxx